Bergamotplant ( Monarda didyma)

Bergamotplant ( Monarda didyma)

De Monarda of Bergamotplant wordt veel verkocht als sierplant in de siertuinen. Minder bekend is dat de plant ook eetbaar is. De Bergamotplant is behoort ook tot de eetbare kruiden. Dit is van de Bergamotplant wat minder bekend.

Geneeskrachtige werking van de Bergamotplant

– Verminderd verkoudheden
– Kalmerend ( bloemen koken )
– koorstverlagend
– slijmoplossend
– tegen infecties
– tegen depressies

Kweken van de Bergamotplant

De Bergamotplant is een vaste plant. Soms kun je de Bergamotplant zaden kopen of als kleine plantjes. De Bergamotplant wordt vaak wel in meerdere varianten verkocht bij de tuincentra.
De Bergamotplant houdt van voedingsrijke gronden. De grond mag dan ook wat vochtvasthoudend zijn. Een halfschaduwplekje is de beste standplaats voor de Bergamotplant.

Vermeerderen van de Bergamotplant

Om de Bergamotplant te vermeerderen is scheuren het eenvoudigste. Het kan ook door middel van zaaien gebeuren. De Bergamotplant kan dan in het voorjaar worden gezaaid.

Gebruik van de Bergamotplant

De Bergamotplant wordt in de keuken niet door veel mensen gebruikt, het meest bekende voorbeeld in de keuken is nog de Bergamotsaus.
Verder worden de bloemen en het blad gebruikt om thee van te trekken. Met name de bloemen hebben een anti_depressieve en kalmerende werking, wanneer deze gebruikt worden voor thee of gekookt worden in een recept.

Sierwaarde van de Bergamotplant

De Bergamot heeft prachtige paarse bloemen. Deze bloeien vrij lang en sieren je tuin zeker. Persoonlijk vind ik de Bergamot een bijzonder gevormde bloem hebben. Zeer fascinerend hoe de opbouw van deze bloemen zijn. De Bergamot krijgt over het algemeen paarse en roze bloemen, hoewel er ook witte en rode varianten bestaan.