Hosta / Hosta

De beste tijd om hosta’s te eten zijn het voorjaar en de vroege zomer. ‘Op het moment dat de neuzen scheuten worden, de bladeren zich uitrollen of nog jong en mals zijn.’

Enige kennis van hosta’s is een vereiste, want, zo wordt gemeld, ‘sommige variëteiten hebben de neiging bitter te worden later in het seizoen’. Honeybells kunnen zo goed als het hele jaar door gegeten worden, dus vraag er in dit geval het tuincentrum eens om.

De jonge scheuten en de stengels van de hosta’s kunnen zowel rauw als gekookt worden gegeten.  Kennelijk is hostakopita een Griekse “spinazie”taart met hostascheuten en kent men in Japan nori maki shushi, dat gevuld is met gekookte hostascheuten, gemarineerd in sojasaus. Als ook hosta-bladeren worden verwerkt, moeten die worden gekookt tot ze zacht zijn. Dit duurt een kwartier tot twintig minuten.

Het beste oogstmoment is de ochtend: als er nog het meeste vocht in de plant zit.

Hosta-sla met sesamzaadjes, voor vier personen.

Snijd ongeveer 32 scheuten met een lengte van een centimeter of 8 in stukjes van 1 centimeter. Breng in een pan ruim water aan de kook en blancheer de hosta-stukjes een minuut of vier. Schep ze uit het water en laat ze in een vergiet goed uitlekken en afkoelen.

Rooster in een droge koekenpan 8 eetlepels sesamzaadjes.

Kook in een steelpannetje 12 eetlepels rijstwijn in totdat er drie eetlepels ingekookte wijn overblijven. (In plaats van rijstwijn kan ook sake worden gebruikt, maar voeg dan een volle eetlepel suiker toe).

Roer de ingrediënten door elkaar en klop het mengsel met de mixer net zolang tot alles aan elkaar blijft plakken.

Pak vier ontbijtbordjes en leg op elk bord een mooi hosta-blad met de mooie kant boven. Schep daarop met een ijsschep een bolletje van het sesammengsel.

 

Advertenties